Dieta dels ritmes funcionals orgànics

Seguiment de ritmes fucionals orgànics

La dieta de seguiment dels ritmes funcionals orgànics i repòs digestiu consisteix en la ingesta d’aliments sòlids exclusivament en el període del dia que va des les 12h del migdia a les 20h (horari solar).

Tenim, doncs, 8 hores per a la ingestió de sòlids, que durant les 16 restants continuaran el seu procés de digestió, assimilació i eliminació de residus digestius i metabòlics, sense veure’s interrompudes i afectades aquestes fases per noves ingestes improcedents.

Períodes de no ingestió

Durant els períodes fora de l’horari d’ingestions, les fases d’exaltació del desig de menjar es compensaran amb aliments líquids amb contingut natural de nutrients.

A més, els enriquirem amb: llevat de cervesa, germ de blat, olis de primera premsada, pol·len de flors, etc.

Durant els períodes de no ingestió de sòlids i junt amb el líquid que escollim, prendrem comprimits o càpsules d’algues marines o microalgues de llac:

A) Algues Spirulina, microalgues dolces, de llac, que contenen els nutrients adequats pel manteniment humà, per a nodrir les seves cèl·lules, especialment d’elements proteics.

B) Algues Fucus, especialment recomanades en estats d’obesitat. També per a tots aquells desequilibris funcionals per manca de iode.

C) Algues Chlorella, proteiques i dinamitzadores dels mecanismes de defensa (sistema immunitari) i creixement físic .

MATINS

Al matí sempre un líquid, calent o temperatura ambient. Si estava al frigorífic, s’esperarà uns minuts perquè perdi la fredor glacial, nefasta per a les funcions orgàniques, especialment la digestió, que és una combustió orgànica.

“La salut és l’equilibri tèrmic”. Lezaeta

OPCIONS

A) Si prens aigua, afegeix-li argila blanca. L’aigua argilosa té innumerables propietats pel reequilibri de les funcions orgàniques, ex.: mineralitzant, cicatritzant, anticongestiva, antibiòtica, antibacteriana, antiviral, etc.

B) Si prefereixes un cítric: Suc de llimona, taronja o aranja rebaixats amb aigua. Els cítrics són un àcid i precisen una base. Li pots afegir, també, argila blanca, i/o llevat de cervesa, pol·len de flors i mel crua, sense escalfar, per que conservi l’àcid fòrmic, antibiòtic natural.

C) La tercera opció són brous naturals amb vegetals, consomés de cereals amb algues, tot enriquit amb arrel de gingebre.

D) Podem ingerir tot tipus de tisanes tradicionals i exòtiques que trobarem a botigues especialitzades, reforçades, si cal, amb essències (ex. llimona, tarongina, espígol, romaní, etc). Si cal endolcir: mel, sucre integral, fructosa, sirop d’àgave o estèvia.

E) Tot tipus de batuts vegetals, com: ametlla, avellana, xufla, arròs, civada, etc. Es pot enriquir amb cereals liofilitzats, cafè de cereals o de bambú, de venda en dietètiques.

Al matí, desdejuni líquid.
Al matí, desdejuni líquid.

Ingestió d’aliments sòlids

Els àpats amb aliment sòlids es podran fer de les 12 del migdia a les 20h (horari solar)

A partir de les 12h podem ingerir tot tipus d’aliments d’alta qualitat biològica (ecològics i integrals).

Combinem vegetals i cereals de l’estació amb plantes aromàtiques i espècies, canalitzant la nostra creativitat a través de la cuina dietètica.

La cuina és un taller de creativitat on, a través de la bellesa de les formes i els colors combinats amb els exquisits aromes de la cuina natural, ens anem fent a nosaltres mateixos:

“Som el què mengem” i mengem segons el què som: “Digues-me el què menges i et diré qui ets”.

Premisses per a l’elaboració d’un àpat:

Ordre d’ingestió

De líquids a sòlids. Iniciant el procés digestiu, de la cadena metabòlica, amb aliments no alterats estructuralment pel procés de cocció. Aliments del regne vegetal crus, fruits, llavors, vegetals de tota mena, ingerits en peça, liquats o en amanides..

1. Brous:

Els brous per a cuinar seran elaborats amb aigua de la millor qualitat, de manantial o bé filtrada i seguint el procés d’osmosi, i aigua de mar (1/3 part).

Es bull l’aigua amb arrel de gingebre, ceba i farigola, sàlvia o romaní. És el moment d’afegir-hi les algues (Wakame, Hijiki, Kombu). Passats 15 o 20 minuts estarà preparat per acollir qualsevol altre tipus d’aliment complementari que no requereixi iniciar el procés de cocció amb aigua freda.

2. Saltejat de les verdures:

Primer es posen en un recipient amb oli d’oliva, alls i ceba i es dauren. A continuació s’afegeixen la resta de les verdures, pròpies de l’estació, tallades molt petites. Per exemple, pebrot vermell i verd, carxofes, xampinyons, espàrrecs, carabassó, julivert, etc.

El saltejat del cereal amb les verdures es dextrinarà per a què resulti menys mucós o residual per a l’organisme. Un cop saltejats verdures i cereals a l’hora, afegir el brou elaborat anteriorment i deixar bullir fins que quedi cuit el cereal. Si es vol caldós no hi ha problema amb la mida d’aigua o brou, però si es desitja eixut, el gra sec, s’haurà de prendre la proporció d’aigua o brou segons la quantitat i qualitat del cereal integral.

Ex. Arròs 3×1, tres mides d’aigua o brou per cadascuna d’arròs. Es pot enriquir amb més plantes aromàtiques de les que porta el brou de base, com llorer, sàlvia, orenga, alfàbrega, etc., així com amb espècies: pebre amb tota la seva gamma, arrel de gingebre o d’altres.

3. Postres:

Evitem fruites crues, però poden ser cuites en forma de compotes o al forn. Fem servir la imaginació i elaborem un exquisit plat ornamental.

Opcions per al migdia, segons ritmes funcionals.
Opcions per al migdia, segons ritmes funcionals.

ÀPAT VESPRE

L’últim àpat del dia es farà abans de les vuit del vespre hora solar.

1. Suc de pastanaga amb gingebre (arrel fresca) o amanida, enriquida amb fruits oleaginosos, dissecats, d’altres llavors, especialment germinades.

2. Sopes, cremes, purés, calentes o a temperatura ambient, segons època de l’any.

3. Seitan o tofu, peix o au, o derivats (làctics o ous) són aliments proteics que es poden ingerir durant aquest espai d’ingestió/digestió orgànica, on la fase de la gana natural, no compulsiva, estigui en el punt culminant del seu cicle quotidià.

Sopar d'hora, d'acord amb els ritmes funcionals.
Sopar d’hora, d’acord amb els ritmes funcionals.

Ritmes funcionals orgànics

Cada individu te els seus biorritmes individuals i ha de descobrir dins d’aquestes fases com aprofitar la seva energia vital.

Fer el màxim amb el mínim d’inversió bioenergètica”.

La digestió, orgànica i mental (pensament), són les funcions que més vitalitat consumeixen. De vegades superen l’aportació que fem amb la pròpia ingesta d’aquells aliments implícits en el procés. És a dir, fem una inversió energètica no sostenible, que pot conduir a un estat de col·lapse degut a un procés de cansament acumulatiu durant llargs períodes.

Crear un ordre intern transferible a la nostra realitat externa és indispensable per a qualsevol funció, també la digestiva, ja sigui física o psíquica. La vida és una digestió global, de la unitat ment/cos, en una única funció que és la vida.

Un ordre creatiu, pràctic, sostenible però flexible, no neuròtic, són símptomes d’una bona salut global, de la unitat ment/cos. Com deia el savi:

“Mens sana in corpore sano”.

Per a complementar informació sobre nutrició podeu llegir els articles Filosofia nutricional de l’EHVH i Nutrició i depuració cel·lular, entre d’altres.

Segueix-nos o comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *