El poder curatiu dels elements naturals

Elements naturals
Elements naturals

El poder curatiu dels elements naturals és una de les bases de la medecina natural o Naturopatia, i per tant, de l’Escola d’Higiene Vital Holística.

Els quatre elements naturals bàsics són: terra, aire, aigua i foc. Són els elements a partir dels quals s’ha constituït la matèria. Per tant, ha d’existir un equilibri entre tots quatre per a l’existència en la dimensió material.

Instint

Els animals en llibertat tenen l’instint de conservació. Les seves cures les realitzen mitjançant el dejuni alimentari i l’aplicació d’aquests elements.

Els animals en llibertat tenen l’instint de conservació. Les seves cures les realitzen mitjançant el dejuni alimentari i l’aplicació d’aquests elements.

Malauradament l’ésser humà ha oblidat aquell instint de supervivència que el conduïa a la pervivència digna, sa i estalvi de desequilibris que poguessin restar-li benestar a la seva qualitat d’existència física.

La curació a través dels elements naturals era practicada per antics savis i pensadors com Hipòcrates de Cos, Dioscòrides, Galeno, Paracelso, Kneip, i més.

A continuació fem una introducció bàsica de les seves propietats curatives.

Terra

Element terra
Element terra

El contacte amb la terra és important, ja que té un efecte magnetitzant i equilibrant. Cal descalçar-se i trepitjar superfícies exteriors naturals sempre que es tingui ocasió per a carregar-se energèticament.

Geoteràpia

Argila

L’argila te una capacitat notòria d’absorció de residus tòxics i cicatrització de teixits.

Entre moltes propietats, és depurativa, bactericida, antimicrobiana, antisèptica, desinflamant, desintoxicant…

Els animals salvatges, guiats pel seu instint, sovint es fan banys d’argila per a refrescar-se i protegir-se del sol, per guarir-se ferides, etc.

Els animals utilitzen l'argila per conservar la salut i guarir-se.
Els animals utilitzen l’argila per conservar la salut i guarir-se.

Hi ha varietat d’argiles segons procedència i les seves propietats poden variar lleugerament. Tot i que n’hi ha molts més i són flexibles, simplifiquem els seus usos principals en aquesta guia ràpida:

  • L’argila marró/vermella és la més indicada per efectuar absorcions profundes, orgàniques, des de l’aplicació externa (ex. guariment de ferides o inflamacions, cataplasmes a la zona abdominal per a l’absorció de febre intestinal i millorar l’estat general, etc).
  • L’argila verda fa una gestió terapèutica més perifèrica, més indicada per a problemes de pell de tot tipus.
  • L’argila d’ús intern, d’ingestió, és més fina i de diferents colors segons el territori de procedència, però la blanca sembla ser la preferida. Es pren diluïda en aigua, que pot ser calenta a l’hivern i s’hi pot afegir llimona i mel. A aquest article en fem referència: Nutrició, depuració i regeneració cel·lular.
Tipus i colors bàsics d'argila: marró/vermella, verda i blanca.
Tipus i colors bàsics d’argila: marró/vermella, verda i blanca.

L’argila sempre es prepara sense utilitzar cap element metàl·lic per evitar desmagnetitzar-la i que perdi les propietats.

Per a ús extern s’afegeix aigua a l’argila en pols fins a formar una pasta espessa.

Per a ús intern s’afegeixen a un got d’aigua una o vàries culleradetes d’argila en pols especial per a ingerir.

Aire

Element aire, indispensable per a la vida.
Element aire, indispensable per a la vida.

Com sabem, sense oxigenació, el cos físic tan sols pot resistir un parell de minuts el seu fil de vida física. Per tant, és evident que l’aire és vida.

Es important respirar aire de qualitat, és a dir, el que proporcionen les zones amb natura i lliures de contaminació.

Complementàriament, les tècniques de biorrespiració, practicades en les sessions de ioga i bioenergètica abasteixen a teixits, òrgans i sistemes, d’aquest element amb la seva aportació de bioelectricitat a nivell cel·lular.

Aigua

Aigua de mar = memòria cel·lular.
Aigua de mar = memòria cel·lular.

La hidratació interna és indispensable per mantenir el volum d’aigua que precisen els nostres fluids vitals: sang, limfa i líquid intersticial.

Sabem que estem constituïts per aquest element en una proporció molt elevada, igual que nostre Planeta/Gaia com a organisme còsmic.

Hidroteràpia

La hidroteràpia és utilitzada externament, amb la finalitat de recolzar el cos en la seva autogestió d’equilibri tèrmic, indispensable per mantenir les seves funcions primordials, vitals.

D’aquesta manera, els banys calents, banys a aigües termals, a rius i cascades, aigua a pressió o dutxes d’aigua freda entre d’altres, són grans recursos per activar l’organisme i retrobar l’estat d’equilibri.

La hidroteràpia és una efectiva forma de mantenir o restituir l'equilibri tèrmic i psicofísic.
La hidroteràpia és una efectiva forma de mantenir o restituir l’equilibri tèrmic i psicofísic.

La doctrina tèrmica de Lezaeta: “La salut és l’equilibri tèrmic.”

Més informació: La doctrina tèrmica de Manuel Lezaeta.

Talassoteràpia / Aigua de mar

La Talassoteràpia és la teràpia basada en l’ús d’elements marins (aigua de mar, algues, fangs, aire marí…), a nivell intern i/o extern, per a restablir la salut o equilibri psicofísic.

Les propietats terapèutiques de l’aigua marina són extraordinàries.

Recordem que la primera cèl·lula és va crear en el mar. Per tant, el contingut dels nostres fluids vitals conserven la bioquímica marina.

Per aquesta raó, tant la ingestió d’aigua de mar com la seva utilització externa, contribueixen a la regeneració cel·lular.

La cura de plasma marí, investigada i desenvolupada per René Quinton a principis del segle XX continua sorprenent pels seus resultats. En parlem amb més detall a aquest article.

Aquesta cura amb l’element aigua s’enriqueix consumint també elements marins, com són les algues.

Al mateix temps, gaudir de la climatologia litoral, així com de l’aire marí i de les passejades descalços per la sorra, és font de vida.

El mar representa una valuosa font de salut.
El mar representa una valuosa font de salut.

Foc

Helioteràpia

Llum solar, font d'energia vital.
Llum solar, font d’energia vital.

La nutrició solar és essencial. De consumir la reserva total de llum acumulada, el cos físic extingiria tot seguit el seu cicle existencial.

La llum solar gestiona la funció clorofíl·lica vegetal. A l’ésser humà crea la producció de la molècula melanina. Aquesta es sintetitza en endorfines (hormones de la felicitat). Arribada la nit es transforma en melatonina, reclamada per la glàndula Pineal per realitzar el període de son.

La melanina es pot considerar la fotosíntesi humana.

El sol activa la melanina per a fer la fotosíntesi humana.
El sol activa la melanina per a fer la fotosíntesi humana.

En altres paraules, la llum solar és la principal font d’energia vital, a partir de la qual el cos humà pot dur a terme les seves funcions. L’equilibri tèrmic, que també està relacionat amb l’element foc, en seria un exemple.

El poder curatiu dels elements naturals

La forma més senzilla i efectiva per poder gaudir del poder curatiu dels elements naturals és augmentar el contacte amb el medi natural, que mai hauríem d’haver perdut.

Quan no resulti viable, convé incorporar els elements a la nostra vida per ajudar-nos a conservar la bioenergia i la salut.

Reconnectem-nos amb la natura i els elements naturals!

Si ho desitgeu, podeu fer preguntes concretes a la secció de comentaris.

Segueix-nos o comparteix:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *