La nutrició, depuració i regeneració cel·lular són processos intrínsecs a la nostra naturalesa física humana. Cal afavorir-los amb uns bons hàbits alimentaris.
Pautes de nutrició, depuració i regeneració cel·lular
És molt important crear hàbits alimentaris per a una nutrició saludable, depuració de líquids i regeneració cel·lular.
A continuació trobareu un exemple d’alimentació, normes i hàbits alimentaris generals, no personalitzats, per assolir el nostre benestar global i qualitat de vida.
DESDEJUNI
Al llevar-se, sempre un líquid:
A) Suc de 1/2 llimona + aigua calenta + argila blanca i/o llevat de cervesa. Es pot afegir mel artesanal.
B) Una dosi de plasma marí (aigua de mar) amb suc de poma.
C) Kèfir d’aigua o àcid làctic amb suc de raïm o poma.
D) Iogurt (fermentació làctica de procedència vegetal o animal) amb mitja culleradeta de mel crua (no escalfada) i pol·len de flors.
En cas de problemes digestius crònics, abans de cada àpat ingerir argila blanca d’ús intern.
ESMORZAR
Segons necessitats, tot i que seria bo respectar els biorritmes funcionals orgànics per a la ingestió d’aliments sòlids (12 a 20h solar):
- Aperitiu de fruita de l’estació (1/2 hora abans de l’àpat).
- Iogurt (fermentació làctica de procedència vegetal o animal) amb mitja culleradeta de mel crua (no escalfada) i pol·len de flors.
- Pa o panets integrals amb olis de 1ª pressió + plantes aromàtiques en maceració, amb germinats de llavors, patés vegetals, o tahim (paté de sèsam), o tofu, formatge fresc, compotes, melmelades dietètiques, etc., segons estils d’hàbits alimentaris.
- Decocció de flocs de cereals, especialment civada amb batut vegetal (llet vegetal) i canyella, amb fruits secs i dessecats (ex. panses i pinyons o nous).
BEGUDES
- Batut vegetal de civada o arròs, etc (s’hi pot afegir “cafè” de cereals o “xocolata” de garrofa, cacau integral), suc de raïm o de poma (d’ampolla, 100% fruita procedent de concentrat).
- Tisanes de plantes aromàtiques i/o medicinals (les indicades segons la lectura de l’iris) o bé té vermell o verd.
DINAR
- Consomé de llevats o de verdures de fermentació biològica i cultiu ecològic.
- Amanida creativa (tallada petita o ratllada) enriquida amb germinats, amb fruits secs i dessecats. O be olives.
- Cereals integrals (a escollir, especialment arròs* o mill), o bé llegums o cus-cus, saltejats amb verdures variades, terrestres i marines (algues) i acompanyats de julivert, tamari, gomasi i olis de 1ª premsada.
- Postres al gust: galetes integrals o iogurts o kèfir o tahim amb compotes de fruites i pa o brioixeria integral, o postres casolans, etc.
* Decocció de l’arròs integral: Per cada mida d’arròs 3 d’aigua. Es posa en aigua freda a foc viu i quan comença a bullir es baixa el foc al mínim, amb l’olla tapada. Es deixa bullir de 15 a 20 minuts, s’apaga el foc i es deixa reposar tapat durant 1 hora. En la cocció s’afegeix una planta: de romaní o farigola, etc. i es pot guardar durant 2 o 3 dies, utilitzant la quantitat necessària cada dia fent un saltejat de verdures.
L’adició de sal als aliments cuinats serà substituïda per plasma marí o aigua de mar en proporció d’una part per dues d’aigua.
BERENAR/SOPAR
En realitat no hauríem d’ingerir aliments sòlids després que el sol s’oculti, tot i que el sistema actual fa que aquesta norma d’Higiene Vital es faci difícil de portar a terme.
- Suc de pastanaga amb germ de blat. O be, oli d’oliva, de sèsam, de soja o girasol de primera premsada en fred. També es pot liquar amb arrel de gingebre fresca.
- Amanida de germinats amb api i poma. Salsa natural al gust.
- Sopes curatives: de ceba, d’alls, de carbassó, de farigola, etc, amb miso o consomés de fermentació de verdures de cultiu biològic cuites amb plantes medicinals i espècies, utilitzant sèmola o flocs de cereals integrals i ecològics (ex. civada, mill o arròs) cuits amb els brous que incorporen l’aigua de mar.
- Postres al gust (veure llista anterior), mai fruites fresques desprès dels àpats. Poden ser cuites, al forn o en compotes, amb canyella i gingebre.
Per complementar la informació podeu consultar Filosofia nutricional de l’EHVH i Rebost de la cuina dietètica-medicinal.